Saparea unui sant. Care sunt principalele provocari?

Saparea santurilor este esentiala pentru efectuarea lucrarilor de canalizare, pentru introducerea cablurilor subterane, pentru drenaje sau pentru diverse sisteme de irigare.

Problema este ca saparea unui sant nu este chiar atat de facila precum s-ar crede. Indiferent ca se foloseste o masina sapat santuri sau se sapa manual, trebuie sa se tina cont de o serie de detalii in asa fel incat lucrarea sa fie rapida si sa nu fie periculoasa pentru cei care o executa.

Saparea unui sant

Care sunt principalele provocari pentru saparea unui sant?

  • Saparea propriuzisa. In general, daca adancimea santului nu este mai mare de 2 metri, se poate sapa manual, cu lopata. Totusi, este recomandata o masina de sapat santuri, care poate sa economiseasca foarte mult timp, efort si buget. Aceasta nu trebuie sa fie cumparata, in conditiile in care exista si o multime de variante de inchiriere. Pentru firmele care fac asta zilnic insa, achizitia este cea mai buna.
  • Pregatirea accesoriilor. Indiferent ca se sapa manual sau cu un utilaj de sapat santuri, va fi nevoie de tot felul de accesorii. Spre exemplu, daca terenul este unul care prezinta ricul de surpare este nevoie de elemente pentru sprijinirea alurilor. Aceste elemente pot fi realizate din dulapi de brad sau din alte materiale.
  • Depozitarea pamantului. Pamantul care rezulta din saparea santurilor trebuie sa fie depozitat cu foarte mare grija pe mal, in asa fel incat sa nu incurce si sa nu existe riscul ca acesta sa cada inapoi in sant.
  • Analiza pamantului. Daca santul este mai adanc de doi metri, este bine sa se analizeze structura pamantului, in asa fel incat sa nu existe risc de infiltratii sau alte probleme de acest fel.

Numarul provocarilor poate sa continue, ceea ce face extrem de importanta prezenta unui inginer, care sa ia in considerare toate micile detalii, in asa fel incat lucrarea sa fie una eficienta.

Cum se aleg echipamentele pentru sapat santuri automat?

Daca saparea manuala ti se pare ineficienta, te poti orienta spre saparea mecanizata. Utilajele pentru aceasta trebuie sa fie alese in functie de cateva criterii.

Spre exemplu, pentru santurile lungi se pot achizitiona masini speciale pentru santuri, care au o productivitate mare. La alegerea lor este bine sa se tina cont de puterea motorului, de combustibilul cu care functioneaza si de consumul de combustibil, de adancimea la care pot sa sape si evident, de latime. Varietatea de astfel de masini este foarte mare si calculul privind eficienta economica pe care o genereaza este intotdeauna in avantajul lor.

Pentru santurile mai adanci, de pana la 6 metri sau pentru cele sapate in terenuri slabe, o alta varianta de sapare automata este sapatorul cu cupe. De asemenea, se mai poate opta pentru excavator cu ligura intoarsa sau pentru alte variante gandite special pentru anumite situatii.

Cu siguranta, saparea unui sant este o provocare si sunt extrem de multe detalii marunte de care trebuie sa se tina cont. Daca ai de sapat un sant la tine in curte, cel mai probabil nu vei avea nevoie de o masina special destinata acestui aspect, insa daca vrei siguranta este bine sa eviti sa il sapi in regim propriu si sa apelezi la o firma specializata. Chiar daca nu este un sant de mare adancime, apeland la profesionisti vei economisi timp si chiar si bani.

Distribuie articolul
rca-ieftin.ro