Proceseaza lemnul rapid si eficient

Producatorii de mobila si alte derivate din lemn au fost intotdeauna apreciati. Insa, in spatele acestor artizani se ascund ore multe de munca si efort maxim pentru a produce bunuri de care ne putem bucura o viata intreaga. Spre deosebire de produsele din PAL, obiectele fabricate din lemn masiv costa mai mult, insa durata lor de viata se intinde chiar si pe cateva sute de ani daca sunt intretinute corect. Avem exemple moblierul din castelele muzeu din intreaga Europa.

Un producator de mobila insa are nevoie constanta de materie prima, adica de lemn. Lemnul poate fi procurat direct de producatori daca au uneltele necesare pentru a-l prelucra sau pot achizitiona lemnul deja slefuit, laminat si uscat de la o fabrica de specialitate.

Ce utilaje pentru prelucrarea lemnului se folosesc?

 Exista mai multe masinarii care faciliteaza procesul de prelucrare al lemnului iar acestea pot fi fierastraie circulare, presa la rece, tocator industrial de lemn, linie de decojire sau masina de slefuit. Toate aceste masinarii pot fi gasite intr-un depozit a carui sarcina este sa prelucreze busteanul in barne de lemn, rigle de lemn sau panouri.

Procesul de transformare a productiei de lemn:

-Fierastraul taie copacul in bucati egale.

-Indepartarea marginilor neregulate si a defectelor din piesele taiate.

-Se taie capetele cherestelei in bucati uniforme, pe baza dimensiunilor pietei.

Piesele sunt segregate in functie de dimensiunea si productia finala a produsului: nezonate (cunoscute sub numele de “verde”) sau uscate.

Cheresteaua destinata productiei uscate este stivuita cu distantieri care permit circularea aerului in stiva. Produsul verde in chimb omite aceasta etapa. Cheresteaua este uscata in cuptor pentru a facilita evaporarea naturala a MC.

Netezirea suprafetei fiecarei bucati de cherestea si uniformizarea latimii si grosimii acesteia reprezinta o alta etapa in proces. Apoi are loc procesul de evaluare a caracteristicilor fiecarei bucati de cherestea pentru a-i atribui „gradul” (calitatea).

Cu ajutorul masinariilor moderne de prelucrat lemnul, intraga operatiune de decojit un bustean poate fi facuta intre 30 minute si 1 ora, iar asta poate sa difere in functie de marimea busteanului. Orice producator de produse din lemn va avea nevoie, mai devreme sau mai tarziu, de un astfel de aparat, deoarece va reduce din timpul de munca, lasand mai mult timp pentru productie.

Masina de slefuit este o alta necesitate care nu poate sa lipseasca din niciun atelier de prelucrat lemnul. Masina are patru cilindri flexibili pentru slefuit, montati pe un cap rotativ, cu trei miscari: rotatia capului in plan orizontal, rotatia capului in plan vertical si oscilatia acestora in plan orizontal. Masina a fost proiectata pentru slefuirea suprafetelor lemnoase, in special a celor finisate. Masina este compacta, cu o viteza de avans de 2-12 m/minut. Greutatea mica si dimensiunile reduse o fac usor de folosit si de montat in fluxurile tehnologice.

De ce oamenii prefera lemnul masiv? 

Avantajul mobilierului din lemn masiv il reprezinta faptul ca nu necesita finisaje si acoperiri la exterior si nici la interior si faptul ca sunt deosebit de rezistente ca structura, desi nu au piese metalice pentru fixarea elementelor. Acestea sunt rezistente la cutremure, avand o elasticitate naturala care nu permite aparitia fisurilor. Lemnul amortizeaza vibratiile si absoarbe undele seismice.

Distribuie articolul

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

rca-ieftin.ro