O meserie de viitor – asistentul medical

Asistentul medical este un profesionist in sanatate. De obicei se foloseste termenul de “asistenta medicala” deoarece aceasta profesie este indeplinita in special de femei. Asta nu inseamna ca nu exista si barbati care practica, cu succes si responsabilitate, aceasta frumoasa meserie.

Asistenta medicala reprezinta o legatura esentiala in buna desfasurare a unei practici medicale, deoarece poate scuti medicul de sarcini administrative si medicale, cum ar fi lucrarile de laborator. De exemplu, asistentul medical poat sa faca radiografii si chiar sa le interpreteze. Sarcinile depind, de asemenea, de specializarea acestuia care poate fi: pediatrie, ginecologie, oftalmologie, gastroenterologie, otorinolaringologie sau medicina generala.

O asistenta medicala trebuie sa fie instruita medical, sa deprinda multiple tehnici de nursing, deoarece ea trebuie sa poata sa efectueze o selectie initiala pentru a recunoaste urgentele medicale, sa-i linisteasca pe pacienti si sa-i directioneze catre un serviciu mai adecvat, daca este necesar (medicul unei alte specialitati, un alt spital etc). De asemenea, ea este primul contact dintre cabinetul medicului si alti profesionisti din domeniul sanatatii (colegi medici, farmacisti), dar si cu companiile de asigurari de sanatate si alti parteneri din sistemul de sanatate.

Prin intampinarea pacientului, ea se va asigura ca pacientul este instalat, il va asigura si il va pregati pentru orice examinari medicale. Daca este necesar, poate sa ia tensiunea arteriala, sa cantareasca, sa efectueze o electrocardiograma etc.

Este autorizata sa faca analize de sange si injectii. Vaccinurile si tratamentele sunt adesea administrate de asistenti medicali, sub supravegherea unui medic, pentru a preveni socul anafilactic (o reactie alergica puternica care poate fi fatala daca nu este supravegheata) sau pentru a lua masurile necesare intr-un astfel de caz.

Activitatea sa administrativa consta in gestionarea fiselor pacientilor intr-o maniera confidentiala, corespondenta, precum si gestionarea comenzii si primirii echipamentului medical (pansamente, substante chimice, medicamente etc.).

In laborator, asistentul medical efectueaza analize de sange, radiografii si alte teste daca este necesar. In caz contrar, va asigura depozitarea corecta a probelor medicale pana la livrarea lor in laboratoarele partenere. De asemenea, va asigura intretinerea corespunzatoare a echipamentelor de laborator.

In concluzie, asistentul medical are sarcini variate si interesante: acestea incep de la primirea pacientilor, sarcini administrative, sarcini medicale si de laborator, si pana  la asistenta oferita medicilor si chirurgilor in salile de operatie.

Desigur, pentru a deveni asistent medical, trebuie sa aveti o pregatire foarte buna si serioasa. In timpul pregatirii, elevul va studia: bazele medicale, procese de diagnosticare si terapeutice, tehnici de nursing, notiuni importante despre igiena, securitatea muncii, protectia sanatatii, relatiile cu pacientii. Pentru a fi admis ca elev si pentru a deveni asistent medical, este necesar sa fi absolvit invatamantul obligatoriu. Nu exista o limita de varsta superioara pentru inceperea studiului acestei meserii.

Oportunitati?

Asistentul medical poate sa lucreze in cabinete medicale sau centre medicale. De asemenea, poate sa practice in spitale sau clinici. Poate deveni formator si / sau expert in examinare. Pentru asistentii medicali exista o pregatire continua si avansata. Acestea sunt oferite de carti si manuale, organizatii din lumea muncii, companii farmaceutice si laboratoare specializate. Asistentul medical poate deveni un paramedic, un tehnician in analize biomedicale, in sala de operatie, cu pregatire suplimentara etc. Dupa cum vedeti, meseria de asistent medical este cat se poate de serioasa si este una care va poate asigura un viitor extraordinar, plin de satisfactii profesionale, cat si personale.

Distribuie articolul

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

rca-ieftin.ro