Lucruri de luat in considerare inainte de a cumpara un cutit de bucatar

Cand cumperi cutitul bucatarului profesional nu inseamna doar ca trebuie sa te interesezi cat de ascutit este. Printre numeroasele variante ale cutitului bucatarului, cea mai mare diferentiere se va face pe baza materialului lamei. Trebuie sa ne intrebam daca alegem carbonul sau otelul inoxidabil. S-a spus adesea ca bucatarii adevarati prefera cutitele din otel carbon, in timp ce bucatarii casual sunt mai descurcareti cu inoxul – de ce? Iata tot ce trebuie sa stii inainte de a alege un anume cutit:

Duritatea

Cutitele din otel carbon se remarca pentru duritatea lor exceptionala, un atribut masurat pe Scala Rockwell. Scala Rockwell este o scala de duritate utilizata in marcarea duritatii materialelor metalice si este bazata pe identificarea duritatii materialului. Mai multa duritate inseamna mai putina uzura pe lama cutitului. Munca cu cutitul va toci marginea oricarei lame, in timp, dar cutitele din otel inoxidabil se vor toci mai rapid, din cauza prezentei unui metal mai moale. Atata timp cat lama nu este aruncata de la o inaltime semnificativa (otelul carbon este mai fragil decat inoxul), lamele din otel carbon vor pastra marginea intacta mult mai mult decat otelul inoxidabil.

Performanta

Performanta in lumea cutitelor se reduce la cat de bine si pentru cat timp poate taia in mod optim mancarea. Acest lucru inseamna ca performanta unui cutit este in parte o functie a rezistentei sale, deoarece cutitele metalice mai dure (cele din otel carbon) isi mentin marginea originala mult mai mult decat cutitele din metal mai moale (otelul inoxidabil).

A doua caracteristica a performantei cutitului este unghiul marginii lamei – un cutit cu un unghi mai mare al marginii nu trece la fel de usor prin alimente decat un cutit cu un unghi mai mic al marginii. Lamele din otel carbon au in mod obisnuit o margine unghiulara mai mica decat omoloagele lor din otel inoxidabil. Acest lucru se datoreaza faptului ca otelul carbon nu contine crom (elementul principal al otelului inoxidabil). Daca este prezent un unghi strans, cutitul va fi prea fragil pentru o utilizare regulata. Astfel, cutitele inoxidabile, de regula, au margini cu unghi mai mare.

Intretinere

Otelului inoxidabil ii lipsesc durabilitatea si performanta, dar compenseaza cu o intretinere usoara. Poti sa il lasi pe blat sau sa-l arunci in chiuveta sau masina de spalat vase. Otelul inoxidabil este atat rezistent la rugina, cat si la pete. Aceste atribute sunt aduse de prezenta Cromului, un element chimic stralucitor, fragil, care constituie cel putin 13 % din fiecare lama de otel inoxidabil. Nu exista crom in otel carbon, cum spunea, astfel otelul carbon se va coroda si pata fara o curatare si o ingrijire prompta.

Buget

In general, cutitele de bucatarie din otel carbon sunt mai scumpe decat cutitele de bucatarie din otel inoxidabil. 

Verdict

Daca apreciezi performanta si durabilitatea, indiferent de intretinere si cost, atunci cutitele din otel carbon sunt calea de urmat. Dar daca doresti doar o lama ascutita care sa fie in buget, ai o multime de optiuni – asigura-te doar ca este otel inoxidabil. Pentru a asigura calitatea unui cutit de bucatarie, trebuie sa faci aceasta achizitie exclusiv de la un magazin specializat pentru bucatari.

Distribuie articolul

2 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

rca-ieftin.ro