Ghid: Cum alegi placile compactoare

Placile compactoare  permit compactarea solului, fundatiei, asfaltului, imprastierea de materiale in vrac (pietris, nisip) si fixarea dalelor de pavaj. 

Pentru lucrari de constructii, reparatii, drumuri, lucrari peisagistice, ai nevoie de placi compactoare. In functie de dimensiune, ele pot fi utilizate atat pentru prelucrarea pe scara larga a unei zone largi, cat si pentru lucru local precis.

Echipamentul este utilizat atat pentru pregatirea santierului, de exemplu pentru asfaltarea sau turnarea fundatiei, cat si in etapa finala de lucru pentru presarea placilor de pavaj sau a pavajului pietruit.

placile compactoare

Caracteristici importante

Adancimea de compactare (impactul asupra materialului) variaza in medie de la 15 la 40 cm. De regula, depinde de puterea si greutatea echipamentului. De exemplu, o placa compactoare cu greutatea de pana la 75 kg este potrivita pentru compactarea unui strat de nisip si pietris cu grosimea de 15 cm, iar cu greutatea de aproximativ 90 kg pentru lucrari de despicare si peisaj, cu grosimea de prelucrare de 25 cm. La montarea placilor de pavaj, greutatea echipamentului nu trebuie sa depaseasca 170 kg, in caz contrar placile de pavaj se pot deteriora.

Productivitatea este suprafata spatiului procesat pe unitatea de timp, putand fi de la 100 la 900 de metri patrati pe ora.

Cu cat toti acesti indicatori sunt mai mari, cu atat mai mult creste si pretul placii compactoare.

Tipuri de placi compactoare

Dupa tipul de sursa de energie pentru lucru, placile compactoare pot fi:

Cu motor pe benzina sau motorina, cu combustie interna. Au putere mare, nu necesita conectare la reteaua electrica, insa, datorita emisiilor de benzina sau motorina, aceste echipamente nu pot fi folosite in interior.

Cu motor electric care functioneaza dintr-o sursa de curent alternativ. Sunt mai usoare, iar zgomotul este redus.

Conform dispozitivului, placile compactoare sunt impartite in:

Reversibile, adicase  pot misca atat in ​​fata, cat si inapoi, si sunt folosite pentru tamponare in locuri dificile, de exemplu, in santuri in care este imposibil sa te intorci.

Ireversibile, adica se miscare progresiv intr-o directie si trebuie rotite manual.

Cele mai importante caracteristici care merita atentie atunci cand doresti sa cumperi placi compactoare,  sunt puterea vibratiilor si suprafata de lucru.

Putere. Cu cat este mai mare forta vibratiei, cu atat va fi mai buna compactarea suprafetei. 

Suprafata de lucru. Potrivit acestui criteriu, principiul general de alegere este urmatorul: daca iei doua modele cu aceeasi masa, atunci va fi mai eficient sa lucrezi cu un model cu o suprafata de lucru mai mica.

Distribuie articolul
rca-ieftin.ro