Cum functioneaza sculele pneumatice si care sunt avantajele acestora

Probabil ai auzit de scule pneumatice si daca esti mai curios din fire ca si mine te-ai intrebat cum functioneaza acestea si care este diferenta fata de sculele traditionale sau fata de cele care functioneaza pe baza de curent electric.

Dar nu putem vorbi despre sculele pneumatice daca nu definim mai intai pneumatica si intelegem principiul de baza dupa care functioneaza acestea.

Asadar, ce este si cu ce se ocupa pneumatica?

Pneumatica presupune punerea in utilizare a gazului sub presiune pentru a produce energie mecanica. Astfel, sculele care folosesc acest proces sunt mult mai puternice si eficiente fata de cele care folosesc procedee diferite.

Care sunt principalele avantaje ale sculelor pneumatice?

  • Sculele pneumatice sunt mai usoare fata de cele traditionale, deci, prin urmare sunt si mai usor de utilizat, iar ele pot fi folosite mai mult timp fara ca cel care le utilizeaza sa oboseasca din cauza greutatii acestora.
  • Spre deosebire de celelalte sisteme (electrice, hidraulice), acestea sunt capabile sa dezvolte o putere mai mare, fapt ce le creste eficienta.
  • Nu exista risc de electrocutare sau scurt circuit datorita faptului ca in operarea lor nu este implicata energia electrica.
  • Intretinerea si repararea lor sunt mult mai facile deoarece constructia lor este mai simpla si nu au asa de multe componente interne precum au sculele care functioneaza pe baza de curent electric. Astfel, cu minime cunostinte de mecanica, un muncitor poate repara sculele pneumatice pe loc, fara a mai fi nevoie sa fie trimise la garantie.
  • Deoarece nu se incalzesc asa de mult, acestea pot fi folosite pe o durata mai mare de timp, ceea ce sporeste productivitatea.
  • Bazandu-se in mare parte pe procese mecanice, sculele pneumatice au o rezistanta mult mai mare fata de celelalte, fapt ce le face mai fiabile si mai convenabile din punct de vedere al raportului investitie-profit.

Cu toate astea, la acest tip de scule trebuie sa fiti atenti de fiecare data cand le puneti in functiune la furtunul de conectare prin care trece presiunea. Acesta trebuie sa fie in stare buna si sa nu prezinte urme avansate de uzura pentru a evita eventualele neplaceri. Practic, acest furtun intra in categoria consumabile, dar daca il cumparati de la o firma de incredere cu siguranta nu veti avea probleme nici cu el.

Concluzia este ca sculele pneumatice au un avantaj foarte mare fata de celelalte deoarece sunt independente de curentul electric, dimensiunile sunt mai reduse si pot fi carate mai usor, riscurile sunt si ele reduse, iar mentenanta nu are costuri foarte mari. Pe langa acesti factori, se incalzesc mult mai greu fata de cele electrice si asigura o durata mai mare de lucru continuu, fapt ce creste randamentul acestora.

Distribuie articolul

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

rca-ieftin.ro