Cum alegi o centrala pe gaz

Sistemul individual de incalzire pe gaz a devenit din ce in ce mai raspandit fiind mai usor sa treci la incalzirea independenta a casei, decat sa ramai la sistemul de centralizare invechit. Exista mai multe moduri de a incalzi o casa privata, dar cepea mai viabila din punct de vedere economic, este utilizarea unei centrale pe gaz.

Echipamentul de incalzire disponibil pe piata astazi, in diversitatea sa, poate crea o anumita confuzie. Pentru a intelege ce tip de centrala pe gaz sa alegi, ar trebui sa petreceti putin timp studiind caracteristicile dispozitivelor de acest tip, principiul functionarii lor, scopul elementelor individuale etc.

Toate centralele pe gaz, indiferent de nivelul lor de „sofisticare”, au un singur principiu de functionare. 

Arzator

Arzatorul poate fi numit inima centralei termice pe gaz. Aici se produce arderea combustibilului odata cu eliberarea de energie termica. Conform metodei de control a intensitatii flacarii, arzatoarele sunt impartite in:

  • Cu o singura etapa;
  • In doua etape;
  • Modulat.

Primele au un singur mod de operare, al doilea model are doua (maxim si economic), iar cele din urma, pot fi reglate continuu intr-o gama destul de larga, de la 10 la 100%, ceea ce face posibila ajustarea. Arzatoarele modulate sunt mult mai convenabile in functionare, permit mentinerea temperaturii setate cu abateri minime si asigura economie de combustibil. Din aceste motive, majoritatea centralelor pe gaz produse astazi, sunt echipate doar cu astfel de arzatoare.

Prin metoda de aprindere, toate arzatoarele pot fi impartite in dispozitive cu aprindere manuala (aprindere piezo) si cu aprindere automata. Primul poate fi gasit doar la centralele cele mai simple si ieftine. Centralele moderne pe gaz sunt concepute pentru a incalzi o casa intr-un mod autonom: munca lor este controlata prin automatizare, iar instalarea arzatoarelor cu aprindere manuala este imposibila.

Camera de ardere

Camera de ardere in care se afla arzatorul poate fi inchisa sau deschisa. O camera de ardere deschisa consuma aerul din camera, iar una inchisa necesita instalarea suplimentara a unui aport de aer special.

Armaturi de gaz

Armaturile de gaz sunt concepute pentru a controla alimentarea cu gaz a arzatorului. Conform semnalului de la unitatea de control, supapa se deschide sau se inchide, blocand circulatia gazului prin conductele de alimentare cu gaz.

Supapa cu trei cai

Supapa cu trei cai este utilizata in centralele pe gaz cu dublu circuit. Aceasta comuta sistemul in modul de generare a apei calde, pentru apa calda menajera si invers – la modul de incalzire. Robinetul functioneaza in momentul deschiderii / inchiderii robinetului de apa.

Distribuie articolul

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

rca-ieftin.ro