Cum alegem centrala termica

Pentru ca centrala termica este o investitie importanta, alegerea ei trebuie facuta cu atentie, in urma unei documentari serioase.

In functie de combustibilul utilizat

Avem de ales intre centralele pe gaz metan, cele pe GPL, centrale pe combustibil solid (lemn, carbune, brichete de rumegus, peleti), centrale pe combustibil lichid (pacura, combustibil tip M, motorina), pompele de caldura sau centralele electrice.
Teoretic, aici vom alege in functie de combustibilul pe care il avem la dispozitie.

In functie de modalitatea de evacuare a gazelor de ardere

Centrale termice cu tiraj natural. Acest tip de centrala termica preia aerul necesar arderii gazelor naturale din incaperea in care este montata centrala termica. Acest tip de centrala este mai ieftina. Evacuarea gazelor arse se face printr-un cos de evacuare care trebuie scos in afara locuintei.


Centrale termice cu tiraj fortat. Pentru a isi procura aerul necesar procesului de ardere, aceste centrale preiau aerul din afara locuintei, pritr-un kit de alimentare cu aer. Din acest motiv, un mare avantaj este acela ca poate fi montata in incaperi mici, cum ar fi debaraua din bucatarie. Pentru evacuarea gazelor arse, este folosit acelasi kit de alimantare cu aer, care are o structura tubulara.

Centrale termice cu tiraj fortat in condensatie. Acestea sunt cele mai scumpe dar si cele mai eficiente. Principiul de functionare este acelasi cu cel a centralelor cu tiraj fortat, imbunatatit printr-un sistem de recuperare a caldurii degajate pe kitul de evacuare. Acest mecanism refoloseste caldura emanata de gazele arse pentru incalzirea apei.

In functie de necesarul termic

–Este foarte important sa alegem centralele in functie de necesarul termic al locuintei, pentru aceasta nu trebuie sa uitam sa ne achizitionam si termostate centrale termice pe gaz.

Producerea de apa calda

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este producerea de apa calda menajera. In functie de numarul de persoane din casa sau in functie de consumul de apa calda, trebuie sa te asiguri ca centrala ta va reusi sa faca fata solicitarilor de apa calda.

Distribuie articolul
rca-ieftin.ro