Care sunt principalele tipuri de stivuitoare

In orice depozit de marfuri, cea mai mare provocare este aranjarea diverselor produse in asa fel incat sa fie usor de accesat si sa aiba o ordiine cat mai logica. Pentru economie de spatu si pastrarea ordinii, in majoritatea depozitelor marfurile sunt aranjtate pe verticala, pe rafturi care pot avea inaltimi de peste 5 metri.

tipuri de stivuitoare

Din fericire, rezolvarea unei mari parti din provocari se face prin stivuitoare. Stivuitorul este un vehicul industrial care ajuta la ridicarea sau coborarea anumitor incarcaturi. Cu siguranta, fiecare om a vazut cel putin o data in viata un stivuitor, mai ales ca in supermarketuri sunt prezente frecvent printre rafturi.

Cand este nevoie de un stivuitor?

  • Produsele foarte grele nu pot fi ridicate fara o masinarie speciala;
  • Riscurile de accidente sunt destul de mari;
  • Rafturile trebuie sa fie foarte rezistente, in asa fel incat sa poata sustine o greutate serioasa.

Stivuitoarele sunt folosite in destul de multe industrii. Cel mai adesea sunt folosite in constructii, in depozitele de marfuri, in santierele navale sau in magazine. Daca ai hotarat ca ai nevoie de un astfel de utilaj, va trebui sa te asiguri ca il alegi pe cel mai bun, iar aici apare adevarata provocare, in conditiile in care ai de ales intre mai multe optiuni.

Cate tipuri de stivuitoare exista si cum te asiguri ca varianta pe care o alegi este cea mai buna?

Aceste utilaje pot fi impartite in functie de mai multe criterii:

Dupa modul in care se deplaseaza. Exista stivuitoare autopropulsante, care sunt actionate de un motor. Poti alege un stivuitor electric sau unul cu motor termic, care functioneaza pe benzina, motorina sau GPL. Fiecare vine cu avantajele si dezavantajele proprii. De asemenea, exista stivuitoare manuale, pentru locurile in care nu sunt manipulate greutati foarte ari. Acestea sunt impinse sau trase de catre oameni si desi nu ofera o flexibilitate foarte mare, au marele avantaj de a fi mai ieftine.

Dupa capacitatea de incarcare. Se poate opta pentru stivuitoare cu capacitate mica, de pana in 12 kN sau pentru stivuitoare cu capacitate foarte mare, de peste 50 de kN.

Dupa inaltimea de ridicare. Nu in ultimul rand, trebuie sa se tina cont de inaltimea de ridicare, care poate sa fie destul de mare pentru cei care administreaza depozite voluminoase.

Daca inaltimea si capacitatea de ridicare sunt usor de ales, modul de deplasare este ceva mai dificil. Presupunand ca optezi pentru stivuitoare autopropulsante, cea mai interesanta varianta este cea a stivuitoarelor electrice, deoarece nu polueaza, nu sunt zgomotoase, au un cost redus de functionare si pot sa se muleze excelent in zonele mici. Totusi, variantele electrice nu sunt potrivite in absolut orice situatie. Timpul de incarcare a bateriei s-ar putea sa nu fie atat de atractiv si de asemenea, optiunile de utilizare nu sunt foarte variate. Un stivuitor electric nu poate sa fie folosit cu atat de mare eficienta in exterior.

Pentru cei care doresc solutii mai puternice sau mai flexibile exista variantele cu GPL, disel sau pe benzina. De regula, acestea sunt destinate constructiilor si zonelor in care este nevoie de putere foarte mare.

De regula, achizitia unui stivuitor poate sa fie extrem de eficienta din punct de vedere al costurilor. Singura investitie majora este la inceput, cand costurile de achizitie pot fi destul de piperate.

Distribuie articolul
rca-ieftin.ro