Care sunt meseriile viitorului

Conform unui sondaj de opinie realizat in cadrul proiectului Ghidul Meseriilor Viitorului, domeniul IT, robotica, inteligenta artificiala, realitatea virtuala, imprimarea 3D si medicina sunt meseriile viitorului.

Urmatoarele meserii in ordinea preferintelor au fost: marketingul digital, cele din domeniul economic, managementului si al antreprenoriatului, domeniul juridic, politie, armata, educatie si sport.

Respondentii au mai mentionat meserii precum, ghid turistic spatial, miner spatial, dezvoltator de avatare sau architect de spatii virtuale, unele dintre ele neexistand in prezent, sau meserii din domeniul biomedicinei si biotehnologiei.

De aceea este imperios necesar ca sistemul de invatamant sa se adapteze noilor tendinte.

De remarcat este faptul ca, un numar impresionant de someri cu studii superioare provin din facultati precum, Alimentatie Publica, Filozofie, Litere, Istorie, Geografie, Jurnalism, Psihologie sau Sociologie. Bineinteles ca in toate domeniile se cere experienta iar in specializari, precum marketingul, dreptul sau managementul, studiile trebuie sa fie insotite de experiente vaste, de determinare si implicare.

Studentii nu ar trebui sa astepte absolvirea facultatii sau masteratul pentru a se integra pe piata muncii, ci ar trebui sa se angajeze part-time, de cateva ori pe saptamana, fie pentru a dobandi experienta si de a gasi o oportunitate de angajare, fie sa vada daca domeniul ales le va oferi ceea ce si-au dorit si daca le va placea sa lucreze in viitor.

Inca se considera ca facultatile de stat cu specializarile de la Politehnica, ASE, Medicina sau Cibernetica, asigura un loc de munca desi, exista si facultati particulare acreditate cu aceleasi domenii de studii, mentalitatile neschimbandu-se semnificativ in ultimii ani vis-à-vis de acestea din urma.

Indiferent ca sunt de stat sau particulare, facultatile nu ar trebui sa produca angajati, ci ar trebui sa pregateasca studentii sa se descurce in orice situatie, sa le ofere, pe langa informatii teoretice si aplicabilitate practica a notiunilor invatate iar specializarile viitorului vor combina domeniile clasice cu tendintele tehnologiei actuale.

Distribuie articolul
rca-ieftin.ro